11-05-04

MEDIA - Ontblote borsten al modieus in zeventiende eeuw

Gevonden in de standaard en dit wou ik jullie toch niet onthouden :
 
Op de Super Bowl zorgde Janet Jacksons ontblote borst voor heel wat heisa, en strengere censuurmaatregelen op de koop toe. In de zeventiende eeuw zou ze echter niet meer dan een opgetrokken wenkbrauw hebben veroorzaakt. Toen was het voor hofdames namelijk heel erg modieus om met een of twee ontblote borsten te pronken.
 
In de media van de zeventiende eeuw ontblootten zowel koninginnen als prostituees hun borsten. En een enkele naakte borst was zeer gebruikelijk in portretten en prenten van hofdames. Dat staat te lezen in een nieuw onderzoek van de universiteit van Warwick.
 
Uit dure portretten en goedkopere gegraveerde prenten blijkt dat een volledig blote boezem veeleer was weggelegd voor hofdames die als maîtresses bekend stonden. Een enkele blote borst daarentegen was ook gebruikelijk in portretten van hofdames zoals Sint-Catharina.
 
Hofdames en stadsvrouwen droegen ook extreem lage decolletés, die tot onder de tepels gingen. In de 'hogere' kunst werden koninklijke borsten meestal niet afgebeeld, maar in het openbaar vielen ze waarschijnlijk wel te bewonderen. Een jurk die ontworpen werd voor Henrietta Maria, de vrouw van Charles I, zou de boezem van de koningin alvast volledig onthuld hebben - als ze die jurk tenminste in het publiek droeg.
 
En de mode om publiek met blote borsten rond te lopen, werd niet als vernederend ervaren. Integendeel, het extreem lage decolleté gaf vrouwen macht. Ze waren immers enkel ontworpen om mannelijke blikken te lokken, en geen losse handjes. Zo konden vrouwen hun seksualiteit inzetten als wapen. 

17:05 Gepost door Lisbeth | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

hmmm... ik ben voor de invoering van de vroegere zeden! *lol*

Gepost door: karlo | 13-05-04

vet vet man ik wou dat ik in de 17de eeuw leefte

Gepost door: hugo | 23-05-05

Borsten als wapen! :-)

Gepost door: Tietenman | 26-08-07

De commentaren zijn gesloten.