18-08-05

DVD - Donnie Darko

Donnie darko is een redelijke rare film. Centraal thema: kunnen we door de tijd reizen en ons verleden veranderen? Een thema dat me al lang bezighoud.
Beoordeling : 5/5
 
Inhoud :
Donnie Darko is niet wat je noemt een gewone adolescent ; zijn intelligentie en zijn verbeelding maken van hem een aparte jongen. Frank is zijn enige vriend, een vriend die alleen Donnie kan zien en horen. In het kleine dorpje waar hij woont, gebeuren rare dingen : de school wordt kort en klein geslagen en een soort New Age gourou, Jim Cunningham, moet de kinderen weer op het rechte pad brengen. Donnie weet dat er achter dit alles sterke geheimen schuilgaan. Frank zal hem helpen de geheimen aan het daglicht te brengen, maar juist daardoor voor problemen in het dorp zorgen. De evolutie die Donnie doormaakt zorgt voor verwarring en bezorgdheid bij zijn familie, zijn psycholoog, zijn vrienden en zijn vriendin Gretchen… Met de hulp van zijn sportleraar ondekt Donnie dat geen enkel voorval aan het toeval is overgelaten. Ondanks Donnie’s inspanningen, wordt het bestaan van zijn naasten en van de hele wereld toch bedreigd. Enkel Donnie kan hier iets aan doen, maar hij moet wel snel handelen. Frank heeft het hem gezegd.
 
Fiche :
Regisseur : Richard Kelly
Acteurs : Maggie Gyllenhaal , Jake Gyllenhaal , Drew Barrymore , Katharine Ross , Patrick Swayze 
Genre : Drama 
Duur : 1.47 
Release Datum : 17-04-2002 

15:04 Gepost door Lisbeth | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Donnie Darko is een van mijn favoriete films Vanavond "24", een leuke serie op Kanaal Twee! Check it out!

;-)

Gepost door: dave | 29-08-05

Wauw, ik heb zelden zo'n mooie, ingewikkelde, geweldige film gezien als deze. Jake is geweldig als Donnie, ze hadden er ook geen betere acteur voor kunnen kiezen.
De eerste keer dat ik deze film zag (3 dagen geleden)was met een vriendin die hem al eerder had gezien, maar hem niet begreep. Ik begreep hem ook niet. Maar gelukkig had ik de film gekocht in plaats van gehuurd, dus besloot ik hem eergister, gister en vandaag nog een keer te kijken, en nog eens. Nu, na 4 keer Donnie Darko, begin ik het idee te krijgen dat ik het doorheb! Gisteren snapte ik het hele tijdreis-gebeuren (na veel onderzoek over Einstein-Rosenbruggen en de relativiteitstheorie...deze film heeft me serieus weten te interesseren voor natuurkunde, dat is op zich al een applausje waard) maar Frank bleef door mijn hoofd spoken. In het begin dacht ik dat Frank een hallucinatie van Donnies ziekte was, maar het probleem is: Bij het Halloweenfeestje vraagt Donnies zus, Elizabeth Darko, aan een vriend: 'Waar is Frank?' En als Donnie de 'lotbestemmingsworm' uit zijn borst volgt naar de koelkast, staat daar geschreven: 'Frank was here: Went to get beer'. En helemaal op het einde zie je Frank zitten, omringd door tekeningen, met het konijnenpak en -masker, wat alledrie suggereert dat het een gewone jongen is met zijn Halloweenkostuum. Is Frank inderdaad een gewone jongen, een vriend van Elizabeth, en heeft de hallucinatie van Donnie dezelfde gestalte als Franks Halloweenkostuum? En heeft Donnie toen opdrachten gekregen van zijn hallucinatie, en door vernietiging nieuwe dingen gecreëert? Of moet je het verleden meer zoeken achter Frank in plaats van Donnie, en is Frank éérder dan de film begon terug gegaan in het verleden om dingen te veranderen, en Donnie nieuwe dingen laten creëren door vernietiging? Dat klinkt aannemelijk, maar hoe is het dan mogelijk dat Frank later als gewone jongen in zijn oog geschoten wordt door Donnie, als hij over Gretchen gereden is? En hoe komt het dan dat Frank plotseling als een schim in Donnie's badkamer verschijnt en een soort schild oproept, en later ook plotseling in de bioscoop en bij het gesprek van doctor Thurman verschijnt? Dat is niet mogelijk als het een doodnormale jongen is.

Wat op dit moment mijn verklaring is, is dat Frank teruggegaan is in de tijd om dingen te veranderen. Hij redde onder andere Donnie van het ongeluk in zijn slaapkamer. Dat is nog mogelijk. Ik denk dat Donnie daarna hallucinaties kreeg, en zogenaamde opdrachten van zijn hallucinatie, en net als de kinderen in 'The Destructors' van Graham Greene creëerde door te vernietigen. Later kwam hij weer een geschokte Frank tegen, die hij in het oog schoot, en reisde zelf weer terug in de tijd om onder andere Gretchen van de dood te redden.
Maar toch klopt ook deze theorie niet. In het gesprek tussen Donnie en Dr. Thurman vertelt Donnie dat Frank iemand gaat vermoorden. Later rijdt Frank inderdaad over Gretchen heen - dus wat heeft dat te betekenen? Is het toeval, of sluit dit het geval van twee Franken - een hallucinatie van Donnie, en een gewone jongen - uit?
We weten in ieder geval zeker dat Frank ooit óf de kogel in zijn oog, óf het mes in zijn oog (wat Donnie eerder doet, in poging het konijn te vermoorden) heeft meegemaakt, want als je helemaal op het einde Frank ziet zitten met zijn tekeningen van zijn kostuum, zie je dat hij over het oog wrijft waar hij eerst geschoten/gestoken was.

Misschien zullen we het nooit weten. Maar het is en blijft leuk om erover te discussiëren, en de film telkens weer te kijken. En dat is ook precies wat ik nu ga doen!

Gepost door: Miss Gyllenhaal | 06-02-07

De commentaren zijn gesloten.