18-08-05

DVD - Donnie Darko

Donnie darko is een redelijke rare film. Centraal thema: kunnen we door de tijd reizen en ons verleden veranderen? Een thema dat me al lang bezighoud.
Beoordeling : 5/5
 
Inhoud :
Donnie Darko is niet wat je noemt een gewone adolescent ; zijn intelligentie en zijn verbeelding maken van hem een aparte jongen. Frank is zijn enige vriend, een vriend die alleen Donnie kan zien en horen. In het kleine dorpje waar hij woont, gebeuren rare dingen : de school wordt kort en klein geslagen en een soort New Age gourou, Jim Cunningham, moet de kinderen weer op het rechte pad brengen. Donnie weet dat er achter dit alles sterke geheimen schuilgaan. Frank zal hem helpen de geheimen aan het daglicht te brengen, maar juist daardoor voor problemen in het dorp zorgen. De evolutie die Donnie doormaakt zorgt voor verwarring en bezorgdheid bij zijn familie, zijn psycholoog, zijn vrienden en zijn vriendin Gretchen… Met de hulp van zijn sportleraar ondekt Donnie dat geen enkel voorval aan het toeval is overgelaten. Ondanks Donnie’s inspanningen, wordt het bestaan van zijn naasten en van de hele wereld toch bedreigd. Enkel Donnie kan hier iets aan doen, maar hij moet wel snel handelen. Frank heeft het hem gezegd.
 
Fiche :
Regisseur : Richard Kelly
Acteurs : Maggie Gyllenhaal , Jake Gyllenhaal , Drew Barrymore , Katharine Ross , Patrick Swayze 
Genre : Drama 
Duur : 1.47 
Release Datum : 17-04-2002 

15:04 Gepost door Lisbeth | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

DVD - Gegen die wand

Gegen die wand vertelt het verhaal van een turkse vrouw die omwille van haar familie met een vreemde man trouwt. Ze hebben elk een eigen leven en kruipen met anderen in bed. Hoe het verder afloopt, zal ik maar niet vertellen... 'k kan je alleen vertellen dat ik het hoofdpersonnage verschillende keren heb vervloekt. Mijn hartje kromp ineen en ik voelde me leeg en uitgeput vanbinnen.
Beoordeling : 5/5
 
Inhoud :
'Je kunt ook een einde aan je leven maken zonder jezelf te doden' fluistert de dokter. En Cahit, een veertigjarige man wiens zelfmoordpoging hem naar de psychiatrische kliniek heeft gebracht, weet wat hij daarmee bedoelt: je kunt een einde maken aan dit leven door een nieuw leven te beginnen. Maar de onrust en woede in zijn ziel schreeuwen om verdoving door drugs en alcohol. De jonge en mooie Sibel - net als Cahit van Turks-Duitse afkomst - houdt juist teveel van het leven om het als een strikte moslima te weerstaan. Om de isolatie van regels en beperkingen die haar conservatieve familie haar op legt te ontvluchten, ensceneert ze een zelfmoordpoging. Maar anders dan verwacht brengt die haar geen vrijheid, enkel schaamte. Alleen een huwelijk lijkt haar nu nog te kunnen verlossen van de familiedruk. En dus smeekt ze Cahit om haar te trouwen. Met tegenzin gaat hij uiteindelijk akkoord. Misschien om haar te redden. Misschien om voor één keer iets zinvols in zijn leven te volbrengen...
 
Fiche :
Regisseur : Fatih Akin
Acteurs : Birol Ünel , Sibel Kekill , Catrin Striebeck , Güven Kiraç , Meltem Cumbul , Zarah Mckenzie , Stefan Gebelhoff 
Genre : Tragikomedie 
Duur : 2.01 
Release Datum : 22-09-2004 

15:02 Gepost door Lisbeth | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

PODIUM : Zomer van Antwerpen - Carnesky's ghost train

Beoordeling : 3/5
 
Een heuse kermisattractie. Leuk ineengestoken, maar totaal niet griezelig en allemaal heel minimalistisch. Geen grootse decors zoals eerst verwacht. Conclusie: wil je echt griezelen, ga dan naar Halloween in Warner Bros Duitsland. Da's pas onvergetelijk !!!
 
Inhoud (zie website "zomer van antwerpen")
 
Hou je vast! Het wordt een woelige reis! Hou je handen, voeten en hoofden binnen! Blijf te allen tijde zitten!

De vrouwelijke wachter die je in de wagonnetjes doet stappen laat niet met zich sollen. Maar voor je het weet zit je in een heel andere wereld. Droombeelden waarbij werkelijkheid en magie nauwelijks van mekaar te onderscheiden zijn, schrijnende scènes die je naar de keel grijpen, wondermooie momenten die je nog weken door het hoofd flitsen en verrassingen waar je nekharen overeind van gaan staan.
 
Carnesky’s Ghost Train duurt niet meer dan 12 minuten, maar je beleeft eeuwen Europese cultuur én de ervaring van vele vrouwen. Dochters, minnaressen en de overlevenden van de holocaust, migraties en hedendaagse seksslavernij: de trein voert langs hun levens, je voelt hun pijn, je droomt hun dromen.

De reis die Marisa Carnesky, zelf afkomstig uit een Joodse familie die uit Letland naar West-Europa vluchtte, je voorstelt kan je op heel wat manieren interpreteren. Het is op zijn minst één van de meest fantastische kermisattracties die je ooit meemaakte. Maar evengoed een eigenzinnige visie op de Oost-Europese migratiegeschiedenis, die nog steeds pijnlijk actueel is.
Een technisch perfecte mix van theater en illusies (van de hand van Paul Kieve die ook de Harry Potter films van magie voorzag) met heel veel hart en ziel, gespeeld door actrices die allemaal uit geëmigreerde families komen.
 

14:16 Gepost door Lisbeth | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

PODIUM : Zomer van Antwerpen, Cul-de-sac

Beoordeling:  2/5
 
Origineel decor: buiten onder een echte brug in de Dam-wijk. Maar hier blijft het bij. Het verhaal blijft steken in saai gezever. Er gebeurt niet echt iets en dat is jammer, want het had potentieel. Kijken naar "niets", da's ook nie alles he.
 
Inhoud :
 
Ergens onder een brug in Antwerpen, beschut voor de regen die maar niet schijnt te willen ophouden, speelt een tragikomisch stukje straattheater door twee clochards. Je kent ze wel, je loopt ze voorbij aan de supermarkt of aan het station. Ze nemen je mee op een theatrale reis langs de zelfkant van het leven. Een dagelijkse vaudeville die zich bezig houdt met het weer, de nood aan een regenjas en paraplu, hun knapzak en een fiets. Ze maken afspraken die ze niet nakomen. Of wel, maar dan op het verkeerde moment, eerder bij toeval...
 
Maar bovenal wordt er oneindig gediscuteerd over ondefinieerbare zaken, hoofdbrekers, de stemmen in hun hoofd. Er worden vragen gesteld die geen antwoord hebben. En ze praten over hun eindeloze verbijstering en aanhoudende angst.

Hun wereld is er één van scherts, gruwel, ruzie, grappen en grollen en absurde logica. Een carnavalesk universum dat de ingrediënten levert voor een bizarre en komische theatershow.
Een dronken draaiorgel begeleidt deze imaginaire reis die nergens begint, en nergens naar leidt. Maar stap voor stap nemen de twee zwervers je mee in hun absurde bestaan, zodat je minder en minder toeschouwer wordt, maar deelgenoot aan een gezamenlijk verhaal.
 
Tekst en Regie: Remko Van Damme, Spel: Remko Van Damme, Johan De Schutter en Daniël Moons, Vormgeving: Myriam Van Gucht, ism The Service vzw

14:14 Gepost door Lisbeth | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

RESTAURANT - Mama's Garden (Antwerpen)

Als we toevallig in Antwerpen zijn en zin hebben in een snelle hap, dan gaan we gewoonlijk naar de Oude Koornmarkt. Ons favoriet restaurantje daar is Mama's Garden. Zij serveren overheerlijke shoarma (met een zestal sausjes) voor een laag prijsje. Alleen jammer dat het daar altijd zo druk is, een komen en gaan van mensen.
 
Beoordeling:
- Interieur : 3/5
- Bediening : 3,5/5
- Eten : 4,5/5
- Prijs : 4/5
- Globaal : 4/5
 
Info:
Mama's garden
Oude Koornmarkt 41
2000 Antwerpen
tel +32 (0)3 233 06 18

11:55 Gepost door Lisbeth | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-08-05

MUZIEK- Pukkelpop (onze planning)

Ons pukkelpop-parcour  (onder voorbehoud  :) )
 
Donderdag 18 aug:
 
14:45 - 15:35 :  The kaiser chiefs  (main stage)
14:30 - 16:30 :  Bugs in the attic (boiler)
17:00 - 17:40 :  Tom vec (marquee) of audio bullys (dance hall)
17:45 - 18:25 :  The roots (main stage)
18:30 - 19:15 :  Saybia (club)
19:20 - 20:05 :  The hives (main stage)
20:10 - 20:55 :  The polyphonic spree (marquee)
20:55 - 21:55 :  Franz ferdinant  (main)
21:50 - 22:40 :  Roisin murphy (dance)
22:55 - 23:55 :  The basement jaxx (main)
23:45 - 00:45 :  Roycksopp (dance)
00:50 - 02:00 :  The prodigy (main)
 
Vrijdag 19 augustus :
 
15:10 - 15:50 :  Goldie looking chain (marquee)
15:55 - 16:40 :  Zornic (main)
16:40 - 17:25 :  The posies (marquee)
19:20 - 20:10 :  Nightwish (main)
20:15 - 21:05 :  Fisherspooner (dance)
21:10 - 22:20 :  Marilyn manson (main)
22:25 - 23:20 :  Arcade fire (marquee)
23:20 - 00:50 :  The pixies (main)
 
Zaterdag 20 augustus :
 
14:35 - 15:15 :  LCD soundsystem (main)
15:10 - 16:10 :  Hot hot heat (marquee)
17:45 - 18:35 :  The dropkick murphys (main)
18:40 - 19:30 :  The datsuns (marquee)
19:00 - 21:00 :  Miss kittin (boiler room)
20:30 - 21:25 :  Morcheeba (marquee) of T raumschmiere (dance)
21:30 - 22:30 :  Korn (main)
22:30 - 23:45 :  Sophia (marquee)
23:40 - 00:50 :  Nick cave and the bad seeds (main)

08:18 Gepost door Lisbeth | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-08-05

MEDIA - 60 jaar Hiroshima

60 jaar Hiroshima. Tijd om eens stil te staan bij de gruwelen die mensen elkaar aandoen. 'k Ben op internet op zoek gegaan naar getuigenissen en verslagen, want die tv berichten die we te zijn krijgen zijn - vind ik - nogal afstandelijk.
 
Eigenlijk enorm geschrokken na het bekijken van de foto's en het lezen van de verschillende dagboeken. Pats boem en een hele stad bestaat niet meer. De overlevenden zien hun familieleden 1 voor 1 sterven aan brandwonden of gevaarlijke kankers. Verschrikkelijk moet dat zijn.
 
Een geschikt vertrekpunt voor wat meer info : http://www.hiroshima-remembered.com/
 
Enkele citaten :
"My God, what have we done?"   (copiloot van de Enola Gay, het vliegtuig dat de bom op Hiroshima dropte)
 
Crewmembers of the Enola Gay saw a column of smoke rising fast and intense fires springing up. The burst temperature was estimated to reach over a million degrees Celsius, which ignited the surrounding air, forming a fireball some 840 feet in diameter. Eyewitnesses more than 5 miles away said its brightness exceeded the sun tenfold.
 
Instant Confusion
Radio stations went off the air, and the main line telegraph had stopped working just north of Hiroshima. Chaotic reports of a horrific explosion came from several railway stops close to the city and were transmitted to the Headquarters of the Japanese General Staff. Military headquarters personnel tried to contact the Army Control Station in Hiroshima and were met with complete silence. The Japanese were puzzled. They knew that no large enemy raid could have occurred, and no sizeable store of explosives was in Hiroshima at that time, yet terrible rumors were starting.

 
Truman's speech  in Washington, 16 uur na de bom:
"Sixteen hours ago an American airplane dropped one bomb on Hiroshima. t is an atomic bomb. We are now prepared to obliterate more rapidly and completely every productive enterprise the Japanese have above ground in any city. If they do not now accept our terms they may expect a rain of ruin from the air the like of which has never been seen on this earth."  The Japanese began the war from the air at Pearl Harbor. They have been repaid many fold. And the end is not yet. With this bomb we have now added a new and revolutionary increase in destruction to supplement the growing power of our armed forces. In their present form these bombs are now in production and even more powerful forms are in development.
It is an atomic bomb. It is a harnessing of the basic power of the universe. The force from which the sun draws its power has been loosed against those who brought war to the Far East.
 

16:26 Gepost door Lisbeth | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

MUZIEK - Playlist aug 05 (my favs)

Iedereen probeert wel eens een compilatie cd te maken met al zijn/haar lievelingsnummers. Meestal begin je er vrij enthousiast aan. Je raapt een aantal klassiekers/bekende nummers bijeen en je denkt dat je de mooiste cd ooit hebt gemaakt. Maar jammer genoeg is de som van top-nummers geen top cd, integendeel. Vandaar dat ik meestal probeer iets minder grijs gedraaide nummers, maar toch bekend klinkende namen, samen te rapen, in de hoop dat het klinkt als een leuk geheel. Een eerste poging hieronder (met dank aan After sun - stubru).
 
METALLICA Enter Sandman
FAITH NO MORE Midlife Crisis
EELS Beautiful freak
SOUNDGARDEN Fell on black days
LAURYN HILL Doo wop (that thing)
LUSH Ladykillers
KELIS Caught out there
STROKES Last nite
SPOOKS Things I've seen
DIDO White flag
LAURENT GARNIER The man with the red face
BASEMENT JAXX Jump & shout
TRACY BONHAM Mother Mother
LENNY KRAVITZ Mr cabdriver
MAGNAPOP Merry
LCD SOUNDSYSTEM Daft Punk is playing at my house
QUEENS OF THE STONE AGE The lost art of keeping a secret
COUNTING CROWS Big yellow taxi
VIVE LA FETE Nuit Blanche
AC/DC Highway to hell

16:19 Gepost door Lisbeth | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

08-08-05

MEDIA - Neuk eens een paard

Een paar weken terug in de krant en op het werk nog altijd gespreksonderwerp nummer 1: een man ergens in Amerika die zich door een paard anaal liet neuken. Het beestje was een beetje te hevig, want de buik van de man werd binnenin helemaal verwoest. Resultaat: hij bloedde dood. Soit, zijn eigen schuld he, dus geen medelijden. Maar om eerlijk te zijn, blijf ik achter met een paar interessante vragen:
- Zou hij ervan genoten hebben ?
- Wat waren zijn laatste gedachten ?
- Hoe reageerden de omstaanders ?
 

22:27 Gepost door Lisbeth | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

MEDIA - Bertje gestolen

Je bedenkt het zo gek niet of het wordt gestolen. Zo ook zaterdag op Dranouter. Humo is zijn twaalf (!!!) meter hoge Bert kwijt... De eerlijke vinder krijgt tien jaar lang gratis toegang tot een festival. Zoeken maar !!!

22:22 Gepost door Lisbeth | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |