28-12-05

MUZIEK - Neil Young

Eerder reeds gepost op http://epic.skynetblogs.be .
 
Zelden zo'n veelzijdig iemand meegemaakt als Neil Young. Van rock tot blues, folk tot garage rock, hij heeft het allemaal wel uitgeprobeerd. Neil is een artist die constant met zijn vak bezig is. Zijn meer dan vijftig platen zijn slechts een beperkte weerspiegeling van zijn enorme oeuvre dat nooit is uitgebracht. Wat hem zo typeert, is het feit dat ie eigenzinnig zijn eigen weg gaat. Niet voor niets kreeg hij de bijnaam "the loner".

Als we hem dan toch in hokjes moeten indelen, dan kan men globaal gezien 2 verschillende Neil Young's onderscheiden: de country rock-Neil (accoustische gitaar, mondharmonica en fragiele stem zoals we die kennen op "Harvest", "Harvest moon" en het recente "Prairy wind") en de Neil die om de zoveel tijd zijn duivels los laat samen met zijn begeleidingsband Crazy Horse: de grunge en garage-rockende Neil ("Ragged glory", "Year of the horse" en "Weld").

Wat Neil Young kenmerkt is zijn hoge en onvaste falsetstem. Het hoge nasale dat door velen veracht wordt. Maar niet alleen zijn stem is fragiel. Zijn gitaarwerk, hoe krachtig het ook klinkt, is vrij simpel. Technisch is het vrij beperkt, maar toch straalt er een enorme magie van uit: op een of andere manier wordt het boeiend en meeslepend. Door zijn ongepolijste stijl beschouwen velen hem als de voorloper van de grunge.

Niet alleen zijn stijl is breekbaar, ook in de songteksten zelf legt ie zijn ziel bloot. Veel van zijn songs behandelen universele thema's als eenzaamheid en (onbereikbare) liefde. Daarnaast ook enkele politieke/maatschappelijke songs. Een laatste thema dat steeds terugkeert is Neils liefde voor moedertje aarde.

Tenslotte dit: Neil Young is een zanger die de pest heeft aan succes. Telkens het bergop ging met zijn carriere, brengt ie een ontoegankelijke plaat uit. Dieptepunt in dat opzicht vormen de jaren tachtig. Met ra-ac-tor en trans ging hij zo ver dat het tot een contractbreuk kwam met platenfirma Geffen. Eigenzinnige en onvoorspelbare Neil: zo hebben we het graag...

Discografie :
1967 Buffalo Springfield
1967 Buffalo Springfield Again
1968 Last Time Around (buffalo springfield)
1969 Neil Young
1969 Everbody Knows This Is Nowhere (met Crazy Horse)
1970 After the Gold Rush
1970 Déjà Vu (Crosby, Stills, Nash & Young)
1971 Four Way Street (Crosby, Stills, Nash & Young)
1972 Harvest (met The Stray Gators)
1972 Journey Through the Past
1973 Buffalo Springfield (compilatie)
1973 Time Fades Away (met The Stray Gators)
1973 Tonight's The Night
1974 On the Beach
1974 So Far (Crosby, Stills, Nash & Young)
1975 Zuma (met Crazy Horse)
1976 Long May You Run (met Stephen Stills, de "Stills-Young Band")
1977 American Stars'n'Bars
1977 Decade
1978 Comes A Time
1979 Rust Never Sleeps (met Crazy Horse)
1979 Live Rust (live met Crazy Horse)
1980 Where the Buffalo Roam
1980 Hawks and Doves
1981 Re-ac-tor (met Crazy Horse)
1982 Trans
1983 Everybody's Rockin' (met Shocking Pinks)
1985 Old Ways
1986 Landing on Water
1987 Life (met Crazy Horse)
1988 This Note's For You (met The Bluenotes)
1988 American Dream (Crosby, Stills, Nash & Young)
1989 Freedom
1990 Ragged Glory (met Crazy Horse)
1991 Weld (live met Crazy Horse)
1991 Arc (live met Crazy Horse)
1992 Harvest Moon
1993 Lucky Thirteen
1993 Unplugged
1994 Sleeps With Angels (met Crazy Horse)
1995 Mirror Ball (met Pearl Jam)
1996 Dead Man (soundtrack)
1996 Broken Arrow (met Crazy Horse)
1997 Year of the Horse (live album met Crazy Horse)
1999 Looking Forward (Crosby, Stills, Nash & Young)
2000 Silver & Gold
2000 Road Rock Vol. 1
2002 Are You Passionate? (met Booker T and the MG's)
2003 Greendale (met Crazy Horse)
2004 Greatest Hits
2005 Prairie Wind

14:39 Gepost door Lisbeth | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.